Rigiditatea Musculară – Cauze, Simptome și Terapii Manuale Recomandate

Activitățile desfășurate în mod normal, chiar și într-o zi obișnuită, pot fi afectate de apariția rigidității musculare. O stare de bine fizică și psihică îmbunătățește calitatea vieții și permite să ducem la bun final o serie de lucruri pe care am propus să le realizăm.

Activitatea musculară este prezentă în procent foarte mare în tot ce înseamnă lucru fizic sau chiar funcții vitale. Rigiditatea musculară îngreunează efectuarea mișcărilor membrelor, simțindu-se senzația de „înțepenire”.  

Rigiditatea musculară, de cele mai multe ori, este cauzată de probleme minore, precum dormitul într-o poziție greșită sau durerea musculară după exercițiile fizice. Rigiditatea musculară este caracterizată de mai multe tipuri de încordare musculară.

Ce reprezintă rigiditatea musculară?

Sistemul muscular este alcătuit din fibre musculare, ce au ca funcție principală contractabilitatea. Mușchii sunt prezenți în alcătuirea întregului corp, fiind atașați de oase, organe interne și vasele de sânge, fiind responsabili de susținere și mișcare. Sistemul muscular este foarte complex. Mușchii participă la: mișcarea membrelor, trunchiului, formarea expresiilor faciale, mișcarea ochilor. Sunt prezenți și în procesele pulmonare (respirație) și cardiace (bătăile inimii).

Întregul corp este acoperit de mușchi. Atunci când vrem să executăm o mișcare, aceștia sunt activați de impulsuri nervoase transmise către partea corpului pe care dorim să o mișcăm. Aceste impulsuri fac ca mușchiul să se strângă sau să se contracte.

În funcție de mișcarea pe care dorim să o executăm, mușchii se pot contracta puțin sau mult. După ce finalizăm mișcarea, mușchiul se relaxează, până când se va transmite o nouă comandă la creier.

În urma efortului fizic pe care îl depunem, fie când ne îndeplinim activitățile gospodărești, fie într-o sală de forță, mușchii noștri devin tensionați datorită contracțiilor care ne ajută să efectuăm mișcările și uneori apare rigiditatea musculară.

Rigiditatea musculară apare în urma unei perioade mai lungi de timp în care un mușchi sau un grup de mușchi sunt contractați sau parțial în contracție. Creierul continuă să transmită impulsuri nervoase, chiar și atunci când mușchiul este relaxat, simțindu-se o stare de încordare la nivelul locului afectat.

Rigiditatea musculară este foarte frecventă și poate fi inconfortabilă. Numită și tensiune musculară, este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii musculare. Durerea resimțită este ascuțită și îngreunează mișcarea.

Principalele simptome care apar în rigiditatea musculară:

  • Tensiune la nivelul mușchiului;
  • Mișcări limitate și dureroase;
  • Contracturi dureroase;
  • Mici mișcări incontrolate – tremor.

Cauze ale rigidității musculare:

Rigiditatea musculară poate proveni din diverse afecțiuni, uneori dezvoltându-se treptat ptin intermediul cauzelor medicale sau brusc în urma traumatismelor.

Pornind de la statul așezat, torticolis sau dormitul într-o poziție greșită, până la leziuni severe ale mușchilor, nervilor sau perturbarea funcției neurotransmițătorilor, fiecare proces fizic prin care se produce rigiditatea musculară este diferit.

Contracțiile musculare sunt adesea agravate de prezența stresului. În condiții de stres, sistemul nostru nervos tine să aplice o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, ceea ce conduce la o scădere a volumului de sânge transportat în corp. Astfel, apare durerea musculară în lipsa unui aport de oxigen necesar musculaturii, oxigenul fiind transportat prin intermediul vaselor de sânge.

Activități care pot duce la apariția rigidității musculare

  • Întinderea excesivă a musculaturii în timpul exercițiilor fizice poate produce spasme musculare persistente;
  • Executarea unor mișcări forțate sau exerciții fizice incorect pot produce afectarea musculaturii;
  • Dormitul într-o poziție greșită sau statul la birou ore întregi poate să ducă la o senzație de durere musculară între omoplați (link articol);
  • Recuperarea după un traumatism (rană), când mușchiul nu a mai fost pus în mișcare pentru o perioadă;
  • Deshidratarea poate conduce la dureri musculare sau dureri de cap.

Afecțiuni ce pot provoca rigiditate musculară:

  • Scleroza multiplă;
  • Accidentul vascular cerebral;
  • Boala Parkinson;
  • Paralizia cerebrală;
  • Sindromul persoanei rigide.

De asemenea, unele medicamente pot provoca spasme sau distonii musculare. Aceste medicamente au atenționări specifice și informații suplimentare care se regăsesc în prospect.

Diagnosticarea rigidității musculare:

Când rigiditatea musculară persistă pentru o perioadă mai lungă de timp, ce poate să depășească o săptămână, iar capacitatea de a executa o mișcare completă este redusă, este momentul să vizitați un medic specialist sau un terapeut specializat pe probleme musculare.

La fel ca în orice alt caz de diagnosticare, înaintea oricăror concluzii, trebuie să se cunoască istoricul medical al pacientului, acesta fiind ghidat de întrebările specifice adresate de către specialist.

Un examen mai amănunțit poate cuprinde o serie de teste de diagnosticare sau o examinare fizică pentru a identifica posibila cauza a rigidității musculare pe care o prezentați. Terapeutul urmărește să afle informații precum: durata stării de rigiditate, cum se simte, dacă mișcarea zonei provoacă durere sau disconfort, cât de des apare senzația și dacă mai sunt prezente și alte simptome.

Alături de un examen fizic complet, se vor verifica funcțiile neurologice ce cuprind examinarea musculaturii, tonusului și reflexelor. Se vor observa prezența mișcărilor incontrolate, a tremorului, coordonarea și echilibrul, în funcție de zona în care se prezintă rigiditatea musculară.

Cum se tratează rigiditatea musculară?

Principalul scop pe care terapeutul îl urmărește în urma tratamentelor, care pot varia, este de a relaxa musculatura și de a îndepărta durerea.

Masajul terapeutic este recomandat în cazurile de rigiditate musculară. Acesta ajută la îmbunătățirea circulației de la nivelul mușchilor, relaxarea acestora și ameliorarea durerii.

Remediile efectuate la domiciliu pot fi eficiente în cazuri minore de rigiditate musculară datorată suprasolicitării, stresului sau leziunilor minore. De asemenea, acestea pot fi recomandate și îndrumate de către fizioterapeut și pot cuprinde următoarele metode:

  • Aplicarea de comprese calde pe zona tensionată;
  • Exerciții delicate de stretching;
  • Masaj de relaxare a musculaturii din zona afectată;
  • Sesiuni scurte de Yoga;
  • Repaus.

Înaintea oricărei forme de remediu pe care doriți să o inițiați, este important sfatul unui terapeut specializat.

Din aparență, repausul este în contradictoriu cu exercițiile fizice menționate, însă o mișcare moderată și controlată poate avea beneficii majore în tratarea rigidității musculare.

Supravegherea terapeutului este un pas important în vindecarea corectă a afecțiunii și vă poate ghida în efectuarea exercițiilor fără a agrava situația în care musculatura dumneavoastră se află.

La Reset Hub folosim tehnici de masaj adaptate nivelului de tensiune musculară pentru a te scăpa de rigidtitatea musculară acumulată în timp. Serviciile noastre constau terapii manuale focusate pe problemele spatelui. 

Poți face o programare online în doar 2 minute

CONTACT

Reset Hub – Hub-ul tău de resetare a spatelui din Crângași

SURSE:

https://www.healthline.com/health/muscle-rigidity#treatment
https://www.verywellhealth.com/muscle-rigidity-8303373

Articole recomandate

Atunci când uiți de postura ta și te lași ghidat de ecrane, de oboseală și de rutina zilnică, poți observa cum, în timp, începe să

Știai că durerea toracică intensă nu înseamnă întotdeauna probleme cu inima? În realitate, nevralgia intercostală este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii toracice

Durerile de spate sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă adulții, afectând calitatea vieții și limitând mișcările zilnice. Fie că ai dureri de

Confirmă numărul de telefon

Confirmă numărul de telefon