Scolioza – Ce Este, Care Sunt Cauzele și Cum o Poți Trata cu Ajutorul Specialiștilor Reset Hub

Te confrunți în mod constant cu dureri de spate care îți perturbă activitatea? Scolioza, o afecțiune caracterizată prin curbura anormală a coloanei vertebrale, ar putea fi cauza acestui disconfort accentuat. Îți simți spatele încordat după perioade lungi de stat la birou? Sau ai dureri care te împiedică să te bucuri de activitățile preferate? Dacă răspunsul la aceste întrebări este afirmativ, înseamnă că trebuie să te gândești serios la o evaluare corectă a spatelui tău.

La Reset Hub, înțelegem perfect impactul pe care scolioza îl poate avea asupra vieții tale. De aceea, ne dedicăm să oferim soluții personalizate și terapii inovatoare care să te ajute să redobândești confortul și să îți îmbunătățești calitatea vieții. Terapeuții noștri, Vali și Alex, sunt specializați în diverse tehnici și terapii, care te vor ajuta să îți recâștigi mobilitatea și să reduci semnificativ durerea. Începem prin a-ți explica ce este scolioza, continuând cu identificarea cauzelor și simptomelor. În funcție de aceste informații, vom aplica tehnici personalizate de resetare a spatelui și îți vom recomanda diverse exerciții pentru scolioza pentru acasă.

Nu lăsa durerile provocate de scolioză să îți perturbe activitatea! Contactează Reset Hub și descoperă cum tehnicile noastre de tratament pentru scolioza la adulți îți pot îmbunătăți semnificativ viața încă de la prima ședință!

Scolioza – Definiție și Tipuri 

Înainte de a identifica principalele cauze și factori de risc pentru această condiție, este important să înțelegi ce înseamă scolioza. Aceasta este o afecțiune ortopedică ce implică o curbare anormală a coloanei vertebrale. În loc să fie dreaptă, coloana începe să ia forma literei S sau C, atunci când este privită din spate. Lăsând la o parte problema estetică, din cauza curburilor semnificative ale coloanei vei începe să experimentezi dureri de spate, dificultăți de respirație sau alte probleme de sănătate pe termen lung.

Tipuri de Scolioză în Funcție de Cauze

În funcție de cauzele care au determinat-o și de momentul apariției, scolioza poate fi clasificată în mai multe tipuri:

  • Scolioza idiopatică

Aceasta este cea mai comună formă de scolioză. Denumirea sa este “idiopatică” întrucât cauza exactă rămâne necunoscută. Acest tip de scolioza apare în perioadele de creștere rapidă și poate fi împărțită în alte 3 categorii:

  • infantilă – apare la copiii sub 3 ani
  • juvenilă – apare la copiii între 3 și 10 ani
  • adolescentă – apare la copiii de 10+ ani.

Scolioza adolescentă este cel mai frecvent tip din această categorie.

  • Scolioza congenitală

Se dezvoltă în uter din cauza unor malformații apărute la nivelul vertebrelor sau a coastelor. Aceasta este detectată de obicei la naștere sau în primii ani de viață.

  • Scolioza neuromusculară

Este asociată cu afecțiuni neurologice sau musculare. De exemplu, paralizia cerebrală sau distrofia musculară pot conduce la acest tip de scolioză. Acestea afectează mușchii care susțin coloana vertebrală și vor determina deformarea acesteia.

  • Scolioza degenerativă

Acest tip de scolioză funcțională apare în general la adulți ca urmare a uzurii coloanei vertebrale. Este cunoscută și sub denumirea de spondiloză.

scolioza masaj terapeutic

Tipuri de Scolioză în Funcție de Deformarea Coloanei

Datorită naturii sale complexe, scolioza nu variază doar în funcție de momentul apariției și de cauze. Aceasta diferă și în funcție de modul în care este deformată coloana vertebrală. Din această cauză se identifică alte două tipuri frecvente, respectiv scolioza în “S” și scolioza în “C”. Principalele tipuri de scolioză bazate pe modul de deformare a coloanei sunt:

  • Scolioza toracală sinistroconvexă

Această formă de scolioză implică formarea unei singure curbe a coloanei, care seamănă cu litera “C”. Curbura poate apărea pe partea stângă sau dreaptă a coloanei. Acest tip de scolioză este mai simplă din punct de vedere structural. Așadar, este mai ușor de gestionat cu ajutorul terapiilor fizice, în funcție de severitate și dinamica progresiei.

  • Scolioza lombară dextroconcavă sau dextroconvexă

Dacă ai auzit de scolioza lombară dextroconcavă sau dextroconvexă la adulți și te întrebi ce înseamnă, trebuie să știi că este caracterizată prin două curbe ale coloanei care formează ltera “S”. Aceasta include o curbă primară și una secundară, care se formează ca răspuns compensatoriu. Denumirea de scolioză dextroconcavă sau dextroconvexă depinde în funcție de direcția în care se formează curbura, spre dreapta sau spre stânga. Această formă poate prezenta provocări în ceea privește tratamentul. Ambele curburi necesită atenție pentru echilibrarea posturală și reducerea durerii.

Tipuri de Scolioză în Funcție de Zona Afectată

Modul în care pot fi împărțite tipurile de scolioză, variază și în funcție de zona afectată de această condiție. Așadar, dacă luăm în considerare acest criteriu, te poți confrunta cu următoarele tipuri de scolioză:

  • Scolioza toracică

Acest tip implică o curbă situată în partea superioară a coloanei, în zona toracelui. Aceasta poate afecta respirația în cazul unei curburi mai severe, deoarece poate comprima plămânii.

  • Scolioza toraco-lombară

Zona afectată este cea de tranziție între torace și lombar. Această poate fi deosebit de complicată deoarece implică zona în care coloana este cea mai flexibilă.

  • Scolioza dorso lombară

Acest tip de scolioză se localizează în partea inferioară a coloanei. Atunci când este lăsată netratată, impactul său poate fi semnificativ asupra mobilității și durerii lombare.

  • Scolioza cervico-toracică

Scolioza cervico-toraciă implică apariția unei curburi în regiunea unde coloana cervicală întâlnește toracele. Acest tip de scolioză este mai puțin frecvent, dar poate avea un impact semnificativ asupra funcției și mobilității din cauza localizării sale. Curbele sale pot influența nu doar alinierea coloanei, ci și poziția capului. Prin urmare, pot apărea ale probleme posturale cum ar fi torticolisul.

Recunoașterea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru minimizarea impactului scoliozei asupra calității vieții. Tocmai de aceea, la Reset Hub ne concentrăm pe construirea unui tratament personalizat pentru scolioză. Înțelegem nevoile specifice ale fiecărui pacient și oferim terapii care nu doar ameliorează simptomele, dar conduc și spre o viață mai sănătoasă și mai activă.

Uită de lista de calmante pentru scolioză pe care le-ai luat până acum! Fă-ți o programare la unul dintre terapeuții noștri și beneficiază de un plan personalizat și eficient de terapie și masaj pentru scolioză!

Scolioza – Cauze și Factori de Risc

Scolioza este o condiție complexă cu multipe cauze și factori de risc, ce variază în funcție de tipul diagnosticat. În timp ce multe cazuri de scolioză idiopatică nu au o cauză cunoscută, există anumiți factori care pot contribui la agravarea acestei afecțiuni. Cele mai comune cauze care pot conduce la apariția acestei condiții sunt:

  • genetica – copiii ai căror părinți sau frați au scolioză prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune
  • dezvoltare anormală a coloanei vertebrale din naștere
  • condiții neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrală, distrofia musculară sau leziunile măduvei spinării
  • uzura asociată vârstei, ca umare a deteriorării articulațiilor și discurilor intervertebrale, în special în regiunea lombară a coloanei.

De asemenea, există și anumiți factori de risc care pot conduce la apariția scoliozei și complicarea ei:

  • vârsta – scolioza idiopatică adolescentă este cea mai frecventă formă, observată mai ales în perioadele de creștere rapidă înainte și în timpul pubertății
  • sexul – persoanele de sex feminim sunt mult mai susceptibile să dezvolte curbe ale coloanei
  • factorii de creștere – perioadele de creștere rapidă pot accentua curbele existente sau pot contribui la formarea unor noi curbe scoliotice, în special la adolescenți.

Deși scolioza nu poate fi întotdeauna prevenită, detectarea timpurie a acesteia și monitorizarea atentă sunt esențiale pentru gestionarea eficientă. Purtarea unui corset pentru scolioză la recomandarea medicului și terapiile fizice pot ajuta la controlul progresiei curbelor și reducerea simptomelor. 

Scolioza – Simptome Frecvente

Scolioza este o afecțiune care afectează nu doar alinierea coloanei vertebrale, dar și calitatea vieții. Simptomele în scolioză pot varia în funcție de localizarea și severitatea curburii. Există, de asemenea, și unele manifestări comune care pot influența considerabil activitățile zilnice. Iată care sunt cele mai comune simptome care apar în cazul acestei condiții:

  • durere de spate și durere cervicală
  • dezechilibru vizibil
  • oboseală musculară din cauza efortului suplimentar necesar pentru a menține postura corectă
  • dificultăți de respirație în cazurile severe
  • deformări vizibile și probleme de postură ce afectează mobilitatea și capacitatea de a efectua sarcini obișnuite.

Impactul Scoliozei în Activitățile Zilnice

Scolioza poate influența major activitățile zilnice, afectând mobilitatea și capacitatea de a efectua sarcini obișnuite. Iată cum se manifectă impactul acestei condiții:

  • Mobilitate redusă

Curburile severe ale coloanei pot limita mișcarea și flexibilitatea. Prin urmare, activitățile simple precum încălțarea sau ridicarea obiectelor de la sol vor deveni dificile.

  • Dificultăți în menținerea concentrării

Durerea cervicală și a spatelui, precum și disconfortul constant pot afecta capacitatea de concentrare, reducând eficiența la locul de muncă sau la școală.

  • Restricții în activitățile recreative

Atunci când ai primit diagnosticul de scolioză lombară dextroconcavă, sau orice alt tip, vei fi informat și despre exercițiile interzise în scolioză. Multe dintre activitățile recreative pe care le-ai desfășurat până la diagnostic vor fi limitate deoarece mișcările necontrolate pot agrava simptomele.

  • Probleme sociale și emoționale

Aspectul fizic modificat și disconfortul asociat pot influența interacțiunile sociale. Prin urmare, mulți pacienți diagnosticați cu scolioză au tendința de a se izola sau chiar intră în depresie.

La Reset Hub, înțelegem complexitatea provocărilor pe care le întâmpină persoanele cu scolioză. Prin urmare, oferim o gamă largă de terapii personalizate pentru a aborda principalele simptome. Terapiile noastre includ exerciții pentru scolioză, corectare postură, masaj terapeutic și tehnici de mobilizare. Astfel, ajutăm pacienții să reducă durerea, să își îmbunătățească mobilitatea și să își îmbunătățească calitatea vieții.

Scolioza – Tratament și Terapii pentru Ameliorarea Simptomelor

Prin exercițiile pentru coloană pe care le recomandăm în scolioză reușim să îmbunătățim problemele posturale, dar și mobilitatea și calitatea vieții. Fiecare tip de exerciții pentru spate recomandat în scolioză este adaptat conform nevoilor individuale ale pacientului, luând în considerare specificitățile curbei scoliotice, cauzele scoliozei și simptomele specifice.

Kinetoterapie pentru scolioză 

Exercițiile de kinetoterapie sunt esențiale în managementul scoliozei. Specialiștii Reset Hub, Vali și Alex, folosesc exerciții de kinetoterapie pentru a întări musculatura de susținere și a îmbunătăți postura și flexibilitatea. De asemenea, efectuăm exerciții posturale care vizează îmbunătățirea alinierii corecte a coloanei vertebrale. Abordarea noastră pentru scolioză este complexă, astfel că exercițiile de kinetoterapie se concentrează și pe îmbunătățirea echilibrului, coordonării și a respirației.

Masaj miofascial

Prin această tehnică, colegul nostru Alex se concentrează pe manipularea țesuturilor moi pentru a elibera tensiunea din fascia. Aplicarea presiunii controlate și masajul miofascial ajută la detensionarea zonelor afectate de curburile scoliotice. Prin urmare, favorizează relaxarea musculară și reducerea durerii. 

Ventuze dinamice și statice

Prin plasarea ventuzelor pe piele, terapeutul nostru Vali ajută la stimularea circulației sângelui. Astfel, ventuzele ajută la relaxarea musculară și îmbunătățirea fluxului de oxigen către țesuturile afectate. Marele beneficiu al acestei tehnici îl reprezintă alinarea durerii de spate, reducerea inflamației și accelerarea proceselor de vindecare.

scolioza ventuze dinamice si statice

Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM)

Tehnica IASTM ne permite să identificăm și să tratăm fibrozele sau disfuncțiile din țesuturile moi, în mod eficient. Cu ajutorul unui instrument special vom efectua mobilizări ale țesuturilor moi. În acest mod, creștem gama de mișcare, descompunem aderențele și cicatricile și reducem durerea.

Masaj Deep-Tissue

Terapeutul nostru Vali este specializat în tehnici de masaj profund care vizează straturile mai adânci ale mușchilor și țesuturilor conjunctive. Cu ajutorul masajului deep-tissue reușim să scădem rigiditatea musculară și să eliberăm tensiunile cronice prin tehnici de presiune intensă și mișcări lente. Beneficiul principal al acestui tip de masaj pentru scolioză este de a relaxa zonele cu contracturi musculare severe. Astfel, te ajutăm să scapi de durerile cronice și să îți îmbunătățești circulația.

scolioza terapia IASTM

Alte terapii și tratamente recomandate în scolioză

Cu siguranță ai auzit de la alți pacienți menționând că “m-am operat de scolioză și mă simt bine” sau cărora le-a fost recomandată purtarea unui corset pentru coloană, specific pentru scolioză. În funcție de severitatea acestei condiții, există și alte tratamente recomandate:

  • purtarea unui corset – acesta ajută la stabilizarea și corectarea curburii coloanei. Este recomandat mai ales în scolioza idiopatică adolescentă.
  • operație – este recomandată în cazurile severe sau progresive de scolioză, care nu răspund la tratamentele clasice. În acest mod, procedurile chirurgicale ajută la alinierea și stabilizarea coloanei.
  • fizioterapie – ajută la susținerea coloanei, promovând o postură mai bună și reducând tensiunea pe structurile afectate de scolioză.

Implementarea unui program personalizat de terapii este extrem de benefică pentru persoanele cu scolioză și în procesul de recuperare. La Reset Hub, terapeuții noștri colaborează strâns cu fiecare pacient pentru a dezvolta și adapta exercițiile și tehnicile de terapie în funcție de nevoile lor specifice.

Cauți cele mai eficiente exerciții pentru scolioză? Vino la Reset Hub pentru a beneficia de cel mai bun program personalizat de kinetoterapie și diverse alte terapii pentru scolioză din București!

Întrebări frecvente despre scolioză

  • Scolioza doare?

Scolioza poate provoca durere, dar nu toți cei afectați de această condiție experimentează simptome dureroase. Durerea apare de obicei atunci când curburile coloanei vertebrale sunt pronunțate și cauzează tensiune musculară sau atunci când modificările structurale afectează nervii din apropiere. Intensitatea durerii poate varia și este influențată de factori precum severitatea curburii, vârsta și nivelul de activitate fizică.

  • Cum se diagnostichează scolioza?

Scolioza este de obicei diagnosticată printr-un examen fizic complet și radiografii ale coloanei vertebrale. Medicul va căuta modificări în poziția umerilor, taliei și șoldurilor și poate folosi un instrument numit scoliometru pentru a măsura curbura. 

  • Scolioza se poate agrava odată cu timpul?

Da, scolioza poate progresa, în special în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi adolescența. Monitorizarea regulată este esențială pentru pacienții diagnosticați în copilărie sau adolescență pentru a evalua dacă curba se agravează și pentru a ajusta planul de tratament după caz.

  • Este scolioza ereditară?

Scolioza poate avea o componentă ereditară, ceea ce înseamnă că este probabil să dezvolți această condiție dacă alți membri ai familiei tale au avut-o. Cu toate acestea, nu toate cazurile de scolioză sunt ereditare, iar cauzele exacte sunt adesea combinate și pot include factori genetici, de mediu și de dezvoltare.

Articole recomandate

Atunci când uiți de postura ta și te lași ghidat de ecrane, de oboseală și de rutina zilnică, poți observa cum, în timp, începe să

Știai că durerea toracică intensă nu înseamnă întotdeauna probleme cu inima? În realitate, nevralgia intercostală este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii toracice

Durerile de spate sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă adulții, afectând calitatea vieții și limitând mișcările zilnice. Fie că ai dureri de

Confirmă numărul de telefon

Confirmă numărul de telefon