Te-ai trezit într-o dimineață cu gâtul înțepenit și cu dureri de spate care îți blochează aproape orice mișcare? Sau poate ai simțit la un moment dat o durere ascuțită în spate care s-a întins de la gât până la umeri, limitându-ți mișcările și afectându-ți concentrarea pe parcursul zilei? Dacă răspunsul la aceste întrebări este da, cu siguranță nu ai gâtul înțepenit de la curent! Te confrunți cu o condiție mai serioasă, respectiv torticolis.

Torticolisul nu este o durere temporară în zona gâtului. Acesta se poate extinde în spre umeri și poate fi un semnal de alarmă al unor probleme posturale serioase. Atunci când simptomele sale sunt neglijate, torticolisul poate duce la complicații serioase și implicit diminua în mod semnificativ calitatea vieții. Prin urmare, fără tratamentul potrivit, durerile de spate și cervicale vor deveni mai intense. Îți vor provoca dificultăți în a efectua sarcinile zilnice, având un impact serios în calitatea somnului și chiar la modificarea stării emoționale.
Uită de lista cu medicamentele antiinflamatoare puternice cu care ți-ai ameliorat durerea în gât și de spate. La Reset Hub beneficiezi de soluții personalizate pentru tipul de durere cu care te confrunți. De la masaj terapeutic până la tehnici avansate precum masajul miofascial, aplicarea de benzi kinesiologice sau tehnici IASTM sau HVLA, echipa noastră de specialiști te ajută să îți resetezi spatele și să te miști liber fără dureri de spate și gât înțepenit.
Recapătă-ți mobilitatea începând de astăzi cu ajutorul tratamentului potrivit pentru torticolis! Fă-ți o programare și uită de durerile provocate de această condiție!
Torticolis – ce este și care sunt cauzele?
Torticolisul este cunoscut și sub denumirea de “gât înțepenit”. Acestă afecțiune este caracterizată printr-o durere acută și restricționarea mișcărilor în zona gâtului. Torticolisul apare atunci când mușchii gâtului, dar mai ales mușchiul sternocleidomastoidian, se contractă în mod necontrolat. Astfel, provoacă mișcarea capului într-o poziție anormală. În urma unei astfel de mișcări nenaturale, apare durerea în zona gâtului. Aceasta provoacă durere din ce în ce mai intensă și limitând în mod semnificativ mișcarea.
Tipuri de torticolis
Senzația de gât înțepenit și durerea cervicală pot avea cauze diferite în funcție de tipul de torticolis cu care te confrunți. Deși la suprafață poate părea o durere de spate temporară, în spatele fiecărui caz de torticolis și durere în zona gâtului se află de fapt o anumită patologie. Iată care sunt principalele tipuri de torticolis și care sunt particularitățile fiecărui tip:
- Torticolis congenital
Acest tip de torticolis este cel mai frecvent întâlnit la bebeluși (nou-născuți și sugari). Principalul factor care îl determină îl reprezintă poziția anormală în uter sau dintr-o leziune a mușchilor din zona gâtului survenită în timpul nașterii. Pe lângă scurtarea mușchiului sternocleidomastoidian, acest tip de torticolis poate fi asociat și cu disfuncții ale sistemului musculoscheletal. De exemplu, displazia de șold poate fi un factor determinant al torticolisului congenital.
- Torticolis dobândit
Torticolisul dobândit poate apărea la orice vârstă, adulți sau copii. În funcție de cauzele care îl determină, acesta poate fi clasificat în mai multe sub-tipuri:
- Postural – rezultat din problemele posturale determinate de obiceiurile proaste sau de modul de lucru inadecvat, care conduce la creșterea tensiunii asupra mușchilor gâtului.
- Traumatic – accidentele sau leziunile apărute în zona gâtului pot fi cauza acest tip de torticolis dobândit.
- Inflamator – faringita, amigdalita și alte infecții și inflamații din zona gâtului, pot induce temporar o tensiune în zona gâtului, ce se poate transforma în torticolis.
- Secundar – în acest caz, torticolisul apare ca un simptom al unei afecțiuni medicale, cum ar fi probleme la coloana vertebrală sau distoniile.
- Torticolis spasmodic
Cunoscut și ca distonia cervicală, torticolis spasmodicus este una dintre cele mai severe forme. Se caracterizează prin contracții musculare involuntare și dureroase care pot cauza mișcări neobișnuite ale gâtului, și în același timp repetitive. Acest tip de torticolis poate fi simplu atunci când afectează doar mușchii din zona gâtului. Acesta devine complex atunci când afectează și alte părți ale corpului.
Cauze și factori de risc pentru torticolis
Înainte de a începe un tratament pentru torticolis și durerile din zona gâtului, fie că vorbim despre fizioterapie, kinetoterapie, chiropractica sau orice alt remediu, este important să identifici cauzele care au condus la apariția acestei probleme. În cazul în care începi să te confrunți cu problema gâtului înțepenit, cauzele care pot conduce la apariția acesteia pot fi următoarele:
- Factori genetici – în mod special pentru torticolisul spasmodic, predispozițiile genetice pot juca un rol extrem de important. Prin urmare, această condiție poate apărea în cadrul familiilor cu membrii afectați de distonii.
- Mediul și comportamentul – postura prelungită proastă, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice și lipsa ergonomiei în spațiul de lucru sunt doi factori de risc majori în dezvoltarea torticolisului postural.
- Stresul și factorii psihologici – stresul cronic și tensiunea psihologică pot amplifica sau chiar declanșa spasmele musculare, inclusiv în cazul torticolisului.
Având în vedere multitudinea de cauze care pot sta la baza apariției torticolisului la gât, abordarea fiecărei situații presupune o strategie personalizată pentru fiecare pacient. Deși poate părea că medicamentele miorelaxante pentru torticolis pot fi o soluție potrivită, acestea nu rezolvă problema pe termen lung. Prin urmare, la Reset Hub oferim o evaluare detaliată a fiecărui caz. Astfel putem adresa specific nevoile fiecărui pacient, indiferent de tipul torticolisului sau cauzele acestuia.
Torticolis – simptome specifice
Torticolisul, în esența sa, este mai mult decât o simplă afecțiune a gâtului. Este o problemă mult mai complexă, ce poate avea implicații semnificative asupra întregului corp, inclusiv asupra spatelui. Prin urmare, deși denumirea sa este de “gât înțepenit”, torticolisul poate genera durere de spate în partea stângă sau dreaptă, în zona plămânilor sau rinichilor sau între omoplați. Având în vedere complexitatea acestei condiții, simptomele pot varia de la disconfort ușor la torticolis acut, cu durere ce se poate întinde spre spate și picior. Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale torticolisului:
- Durere și rigiditate în zona gâtului și umerilor
- Poziție anormală a capului
- Spasme musculare
- Durere de cap și migrene
- Sensibilitate la atingere
Legătura dintre torticolis și durerea de spate
Deși la prima vedere torticolisul pare să genereze probleme doar în zona gâtului și umerilor, atunci când nu este tratat corespunzător, acesta poate genera durere de spate, inițial în partea de sus, care poate continua spre partea de jos a corpului. Tipurile de dureri cu care te poți confrunta sunt diverse, de la durere ușoară în spate în stânga sau dreapta sus și pot continua cu senzație de arsură și durere acută la spate în stânga sau dreapta jos. Torticolisul poate intensifica și durerile de spate din sarcină.
Aceste dezechilibre apar întrucât corpul încearcă să se adapteze la poziția anormală a capului și gâtului, suprasolicitând alte grupe musculare și articulații. În timp, această adaptare posturală forțată poate contribui la:
- tensiunea în zona lombară ce crește în intensitate
- dezechilibre și rigiditate musculară, unii dintre mușchi fiind suprasolicitați, în timp ce alții se atrofiază
- probleme articulare în special în zona cervicală și lombară.
Recunoașterea cât mai rapid a simptomelor torticolisului și înțelegerea impactului său asupra întregului corp pe termen lung contribuie la prevenirea durerilor de spate cronice. La Reset Hub, abordăm torticolisul nu doar ca o afecțiune izolată, ci ca parte a unei probleme mai ample a sistemului musculoscheletal, oferind tratamente personalizate care vizează atât simptomele imediate, cât și cauzele acestora.
Torticolis – opțiuni de tratament
Atunci când te confrunți cu torticolis, acesta poate părea o banală durere în zona gâtului ce se poate remedia rapid cu tratament acasă. Cu siguranță ai încercat cel puțin o dată un plasture pentru durerea de spate provocată de torticolis sau diverse medicamente care să te ajute să scapi de durerea acută în zona gâtului.
În torticolis, opțiunile de tratament variază de la terapii manuale și non-invazive. Pornim de la masajul terapeutic sau aplicarea benzilor kinesiologice, până la tehnici mai complexe cum ar fi cele efectuate de un chiropractician combinate cu kinetoterapie și exerciții pentru spate, ventuze și alte tehnici cu rol în reducerea durerii și rigidității.
Iată care sunt opțiunile pe care le ai atunci când ai torticolis și gâtul înțepenit și cauți un tratament eficient și rapid:
- Terapie fizică și exerciții de reabilitare
Rolul lor este de a îmbunătăți flexibilitatea și a întări musculatura gâtului și a spatelui. La Reset Hub, recomandăm un set complet de exerciții pentru torticolis la adulți, efectuate atât în cabinet, cât și acasă, concentrându-ne pe corectarea posturii și întărirea musculaturii suport. Astfel, reducem șansele de recidivă.
- Masaj terapeutic
În torticolis, masajul ajută la relaxarea musculaturii tensionate și la îmbunătățirea circulației în zonele afectate. Prin urmare, acest tip de tratament pentru torticolis și gât înțepenit ajută în ameliorarea durerii și a rigidității. La Reset Hub, practicăm tehnici specializate de masaj. Acestea includ masajul miofascial și deep-tissue, eficiente în tratarea torticolisului prin eliberarea tensiunilor și promovarea relaxării musculare profunde. Acest tip de tratament funcționează foarte bine în torticolisul muscular, dar are rezultate foarte bune și în cazul celorlalte tipuri.

- Manipulare chiropractică
Deși chiropractica beneficiază de păreri diverse din partea celor care nu au încercat-o, această tehnică este extrem de eficientă în alinierea și ajustarea corespunzătoare a coloanei vertebrale și a altor articulații. Prin urmare, îmbunătățește funcția neuromusculoscheletală. La Reset Hub, vei lucra cu un chiropractician experimentat. Prin tehnici specifice, te vom ajuta să scapi rapid de durere și să îți îmbunătățești mobilitatea și alinierea corporală.
- Terapie cu ventuze
Acest tip de terapie poate îmbunătăți circulație sângelui în zona afectată, promovând vindecarea și relaxarea musculară. La Reset Hub, utilizăm ventuzele ca parte a abordării holistice. Astfel, tratăm torticolisul și adresăm tensiunea musculară profundă.

- Tehnici de mobilizare articulară și trigger point therapy
Aceste tehnici vizează îmbunătățirea mobilității articulare și eliberarea punctelor ce au declanșat și au intensificat durerea și disconfortul. Tehnicile pe care le folosim la Reset Hub vizează mobilizarea articulară prin identificarea punctelor trigger. Astfel, reușim să adresăm direct sursele de durere și rigiditate provocate de torticolis.
- Banda kinesiologica
Scopul benzilor kinesiologice este de a sprijini și promova o postură corectă. Echipa Reset Hub este specializată în folosirea acestor tehnici în completarea tratamentului manual. Astfel, cu ajutorul benzilor, oferim suport suplimentar pentru recuperare și pentru a încuraja o aliniere corectă a corpului.
Deși îți pot oferi o ameliorare a durerii pe moment, medicamentele și cremele pentru torticolis fac parte din schema de tratament pentru adulți. Dar, acestea nu tratează cauzele, ci doar simptomele. Prin urmare, atunci când ai gâtul înțepenit și cauți remedii, echipa Reset Hub îți oferă soluția de care ai nevoie. Personalizăm exercițiile și tehnicile pentru torticolis în funcție de factorii care au condus la apariția problemei.
Cauți un chiropractician bun în București pentru a scăpa de durerile provocate de torticolis? Vino la Reset Hub, în sectorul 6, pentru o evaluare și un plan de tratament ce include nu doar chiropractica, dar și alte tehnici care te vor ajuta să scapi de durere rapid și eficient!
Întrebări frecvente despre torticolis
- Cât timp durează de obicei torticolisul?
Durata torticolisului variază în funcție de cauza sa și de rapiditatea cu care se începe tratamentul. În cazurile de torticolis cu durere cervicală ușoară, acesta poate dura de la câteva zile la o săptămână. În cazuri severe sau cronice, poate fi nevoie de tratamente mai îndelungate. Din acest motiv, este important ca atunci când te confrunți cu problema gâtului înțepenit, să nu te bazezi doar pe medicamente, ci să apelezi la ajutorul unui specialist care să te ajute să elimini cauzele.
- În torticolis, există opțiunea de tratament naturist?
Pentru torticolis, există diferite remedii, inclusiv cele naturiste. Acestea includ aplicarea de comprese calde sau reci pe zona afectată pentru reducerea durerii și a inflamației. De asemenea, poți beneficia de relaxare musculară cu ajutorul uleiurilor esențiale folosite în combinație cu masajul. Cu toate acestea, tratamentul naturist ajută la ameliorarea simptomelor, dar nu și la eliminarea cauzelor. Prin urmare, pentru rezultate eficiente, pe termen lung, este recomandată o abordare mai complexă prin tehnici diverse, efectuate de un profesionist în tratamentul durerilor specifice torticolisului.
- Torticolisul se tratează prin chirurgie?
Majoritatea cazurilor de torticolis pot fi tratate fără intervenții chirurgicale. Echipa de la Reset Hub este specializată în aplicarea tehnicilor non-invazive pentru a trata cauzele torticolisului și a ajuta în ameliorarea durerilor și a rigidității. Cu toate acestea, există situații, cum ar fi torticolisul chirurgical, când poate fi necesară chirurgia ca metodă eficientă de tratament.
- Cum poate fi prevenit torticolisul?
În torticolis, practicarea exercițiilor de întărire și stretching pentru mușchii gâtului reprezintă un prim pas pentru prevenție. De asemenea, menținerea unei posturi corecte și evitarea statului prelungit într-o singură poziție ajută la prevenirea problemelor de gât înțepenit. Luarea pauzelor scurte în timpul activităților zilnice, dar și utilizarea unei perne adecvate în timpul somnului vor ajuta la prevenirea apariției acestei probleme.